кафе "Доміно"

Поминальний обід в Черкасах

тонкощі проведення, страви і традиції
Ми вже розповідали про те, як замовити поминальний обід і, як правильно складати меню. Знайти матеріал можна за цим посиланням. Але тема ця досить велика, тому однією статтею обмежитися не можна. Давайте продовжимо розбиратися в тонкощах цього питання.

Говорячи про традиції поминок, не можна обійти яйця - ще один продукт, який повинен символічно присутній на поминальному столі, як кутя і млинці. Яйця символізують круговорот життя, її незбагненну суть. Якщо поминки випадають на пост - краще складати меню поминального обіду виключаючи м'ясо, молочні вироби і алкоголь. В цьому випадку можна зробити акцент на рибу, каші, овочеві салати та інші пісні продукти.

Риба може подаватися, як у вигляді окремого страви, так і, як гарнір або начинка для пирогів. До слова, пироги - так само важлива складова поминального обіду. І пам'ятайте, що сьогодні доречно організовувати поминки будинку, зробити замовлення поминального обіду додому. Цей варіант підходить тим людям, які в зв'язку з пандемією не довіряють проведення цього заходу в спеціальному закладі.

Одним з найбільш популярних салатів в меню поминального обіду є вінегрет. Це універсальне блюдо, яке можна їсти в піст, так само його відмінно доповнює салат зі свіжих овочів по сезону. Коли поминки проводять удома, частим продуктом поминального столу стає холодець.

Десерти на поминки

Не обходиться поминальний захід та без десертів. Наприклад, часто гостей і близьких покійного пригощають:

• Оладки з медом;
• Різними видами печива;
• Здоби;
• Фруктовим желе.

Однак слід пам'ятати, що на стіл не можна подавати кондитерські вироби, наприклад, торти і тістечка.

Страви, які прийшли в цю традицію з незапам'ятних часів - порожній кисіль, різні види узвару, киселі. Якщо на поминальному столі після закінчення трапези залишаються продукти і страви - їх необхідно роздати учасникам заходу. Така їжа доїдали вдома з благоговінням і теплою пам'яттю про померлого. Вважається, що це допоможе душі благополучно дістатися на Божий суд. Важливо пам'ятати, що поминальний обід - це не проста бенкет, а данина пам'яті пішов з цього світу людині. Оформляючи меню поминального обіду важливо розуміти, що все має бути в міру. В першу чергу - це пісний стіл, а не можливість ситно поїсти для гостей.

Згадані вище традиції і правила відносяться до покійним, які за життя були хрещеними в православній вірі.

Поминальний обід на 40 днів

Прийнято вважати, що на 40-вий день після смерті душа людини в останній раз відвідує рідний дім, щоб потім остаточно покинути світ живих людей. Щоб знову згадати про померлого і сказати пам'ятні слова в колі його близьких і друзів прийнято на 40-ий день організувати поминальний стіл.

Меню на 40 днів є аналогічним до того, що складається для трапези після похорону покійного. Тут так само необхідна присутність на столі куті, млинців, різних овочевих закусок і пирогів.


ТОВ "Жарвінок" р/р UA203543470000026005051528689 ЄДРПОУ 14200659, Черкаське ГРУ ПАТ КБ "ПриватБанк"
Оплата: готівкою, банківською картою, безготівковий розрахунок